Ръчен автентичен авторски хляб!

Днешен или вчерашен хляб ?

Веднъж в магазин се чу такъв диалог: „Хлябът днешен ли е ?” – „Утрешен е”, съвсем сериозно отговори продавачката. И поясни: -„Него току що го доставиха, той е още топъл!” Тя разбира се бе абсолютно права.Пресният хляб, разбира се е много вкусен и ароматен, но не е полезен.

Видимо в средновековна Франция, където от социалното положение се определяло с каква преснота се поднася хлябът, за това изобщо не са се досещали. Там пресният, мекият и ароматен хляб са яли само членовете на кралската фамилия. Вчерашният хляб е бил за аристократите,двудневният за средното съсловие, хлябът на три дни е бил за монасите, а дребните занаятчии и селячеството са ядяли практически сух, изостанал хляб. В същото време в Азия всичко е на обратно – просъхналият, няколко- дневен хляб се ценял повече отколкото пресният.

Впрочем и в Русия към пресният хляб са се отнасяли по „азиатски”. Например, още 1624 год. цар Михаил Фьодорович е издал указ, забраняващ да се продава и яде прясно изпечен хляб. А по указ на Петър І за продажба на току що изпечен хляб следвало „да бъдат бити с пръчки или с камшик”.

Диетолозите смятат, че от момента на изпичане на хляба до употребата му за ядене трябва да

минат поне 8 часа. Още по-полезен е вчерашният хляб или когато е просъхнал.

Сухият хляб, препечените филийки и сухарите предизвикват по-малко сокоотделяне в стомаха и са с по-ниска киселинност в сравнение с пресният хляб, а това означава, че са по-малко агресивни към жлъчно-чревният тракт.

Още в древна Гърция сухият хляб използвали като лечебно средство при различни заболявания на стомаха. Съвременните диетолози също препоръчват вчерашен или просъхнал хляб.

При язвени болести на стомаха и дванадесетопръстника, при стомашно разстройство, панк - реасни усложнения, диабет и някои други заболявания. Филия вчерашен хляб, полят с растително масло действа добре на отделянето на жлъчните сокове и способства за усилването на перисталтиката на жлъчния мехур.

В наши дни все по-голяма популярност добиват тостерите, в които за броени секунди неполезният пресен хляб се превръща в полезен, руменеещ тостер. И въпреки всичко нищо неможе да се сравни по вкус с прясна още топла питка или ароматна филийка ръжен хляб. Между другото,за оправдание на пресния, току що изпечен хляб, си струва да си спомним, че английските войници в периода на колониалните войни например, лекували хремата си дишайки над горещ, току що изпечен хляб. Работата е в това, че в кората на такъв хляб се съдържат особени летливи вещества (мравчена, оцетна, пропионова, маслена, изомаслена, валерианова, изовалерианова киселина), не само „отговарящи” за вкуса и аромата на хляба, но оказващи лечебно действие.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg