Ръчен автентичен авторски хляб!

Здравето в хляба

В наше време по магазините може да се намери хляб практически за всеки вкус. Традиционните видове хляб изпичани в хлебозаводите, по вид и сорт на брашното, по начина на изпичане, рецеп - тата и предназначението може условно да се разделят на три основни групи:

1. Хляб от ръжено или ръжено-пшенично брашно. От ръжено специално смелено брашно изпичат ръжен, парен и други видове хляб. Хляб ръжен се прави от специално смелено брашно. Парените видове хляб приготвят като добавят специални запарки, захарни или от мед остатъци, кимион, които подобряват вкуса и аромата. Попарването на брашното е старинен руски способ за приготвяне тесто за хляб. В общи линии същността му е следната: част от ръженото брашно, преди замесването на тестото се залива (запарва) с гореща вода (най-малко 80о .С или повече). Няколко часа запарката престоява, при което се хомогенизира, разтварят се захарите и солите намиращи се естествено в брашното (озахарява се). Този процес дава възможност в брашното да се извършат някои ферментационни превръщания, подобряващи вкуса и аромата на хляба. Такъв хляб се усвоява по-лесно и съхранява свежестта си по-дълго.

2. Формовите и изпечените направо на нагретия под (подницата) видове хляб от пшенично брашно се отличават с простата си рецепта – брашно, вода, сол. В рецептите на подобрените видове хляб влизат млечни продукти, захар, маргарин, захарни или от мед остатъци, подобряващи вкусовите качества и удължаващи срока на свежест.

3.Към тази група се отнасят изделия от пшенично брашно от висш, първи и втори сорт. Това са преди всичко кифли, питки, рогчета, гевреци и ред други изделия.

 

Освен това, в магазините може да се купят видове хляб като: без мая, с трици, от цели зърна и от различни зърна полезни за организма (семена от лен, слънчоглед, зърна от просо, овес, елда, със зароди-

ши от семена на памук и праснали зърна соя, морско зеле, рибна мазнина, лук, моркови, тиква, чушки,

земна ябълка (гулия), облепиха (в България това е растение известно с наименованието ракитник) и др.), а така също лечебно-профилактични видове хляб (с повече белтъчини, безсолен, нискокалорийни, с понижена киселинност, с бета-каротин, с повишено съдържание на йод и др. подобни.).

Хляб „Ръжен” се изпича от ръжено специално смелено брашно по традиционна руска технология с гъста подкваса, без използването на хлебна мая (използват се само чисти култури при правенето на подкваси).

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg