Ръчен автентичен авторски хляб!

Правилно купуваме, правилно съхраняваме

Не по-малко значение за здравето, отколкото всевъзможните полезни хранителни добавки, има качеството на хляба, който ние купуваме.

Добрия хляб трябва да бъде:

  • С равна кора, без пукнатини и разрушения, с правилна форма, без деформации;

  • Без странични примеси (черният нагар и изгореният от препалена фурна хляб съдържа канцерогени);

  • Добре изпеченият (кората на ръжения хляб – тъмно кафяв цвят, пшеничният – златист; червено кафява

на мехурчета или белееща кора се получава при на рушени срокове за приготвяне на тестото, меката част на добре изпечения хляб при разрязване не трябва да се влачи след ножа; при натиск на меката част по нея не трябва да остават вдлъбнатини);

На опаковката трябва задължително да са указани производителя и датата на производство. Опакованият хляб може да се съхранява в магазина 72 часа, а без опаковка – 24 часа (в домашни условия се препоръчва хляб да не се съхранява повече от 3 дни).

Диетолозите съветват да се купува хляб без опаковка и да се „закали” – нагрее силно в чугунен тиган отвсякъде.

За да бъде хлябът по-дълго пресен е нужно правилно да се съхранява. Ако нямате специална кутия за хляб, дръжте хляба в стъклен или емайлиран съд (например тенджера), завит в чиста ленена кърпа или в хартия. В полиетеленови пакети хлябът вече на второто – третото денонощие може да плесеняса, а в хладилника бързо поема миризми, даже намирайки се в опаковка.

Черният и белия хляб се препоръчва да се съхраняват отделно, даже в нарочна кутия за хляб. Контейнерчето за хляб е най-добре да е от дърво. В пластмасова кутия вкусът на хляба бързо се разваля. Не забравяйте периодично да измивате и проветрявате кутията за хляб. За да остане хлябът по-дълго мек, сложете в контейнерчето парче почистен суров картоф, разрязана ябълка или шепичка сол.

Да се „опресни” изсъхнал хляб може така:

  • напръскайте хляба свода или увийте във влажна тъкан и за 2 – 3 минути поставете във фурна загрята до

1500 С;

  • положете хлябът в тенджера, закрийте отгоре с кърпа и подръжте 10 минути на водна баня или в микровълнова печка. И не бързайте да изхвърляте сухия хляб – от него може да се приготвят множество вкусни блюда !

Плесен – това е отрова

За да не плесенясва хлябът, трябва да се сложи в кутията за хляба неголямо чувалче от четири слоя марля, с насипан вътре 1 – 2 супени лъжици обикновен горчичен прах.

Ако по хляба се е появила плесен, не е достатъчно да изрежете развалената кора – този хляб трябва да се изхвърли. Хлябът, който е плесенясал или е започнал да плесенясва не трябва да се яде! Плесента е от - рова, която става лекарство – пеницилин – чак след преработка. Съществуват видове плесен, които могат да предизвикат тежки натравяния. Такава плесен е картофената пръчица.

Картофената пръчица може да се появи в резултат на неправилно съхранение на брашното, по правило в топлото време на годината. Особено податливи на тази болест са формовият пшеничен хляб и франзелите. Затова през лятото е най-безопасно да се купува ръжен хляб, в който картофената пръчица загива – благодарение на повишената киселинност. Между другото, най-голяма опасност за здравето, както твърдят лекарите, не са спорите на картофената пръчица, а нейното прорастване. Хляб, изпечен от заразено брашно, може на пръв поглед да не предизвиква опасения и да съхранява своите качества до тогава, докато не попадне в благоприятна за прорастване на пръчиците среда, например в помещение с повишена температура и влажност на въздуха. В такива „парникови” условия вече след денонощие меката част на хляба тъмнее, става лепкава, появява се доста неприятна киселееща миризма. Междувпрочем, картофената пръчица може да се развие не само по лавиците на хлебарниците, но и във вашата кутия за хляб, ако съхранението му е неправилно.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg