Ръчен автентичен авторски хляб!

Хляб за красота

Полезните свойства на хляба са използвани и за козметични цели открай време.

Избелваща маска за лице

Тази маска за избелване на кожата на лицето ефективно са използвали още древните римлянки.

От няколко филийки пшеничен хляб от фино смелено брашно изрежете кората, а меката част залейте с мляко. Когато хлябът набухне, добавете 1 супена лъжица зехтин и разбъркайте добре до гъстота като сметана. Размажете по кожата на лицето и шията, покрийте с влажна салфетка и полежете 20 минути. След това маската се отмива с горещо мляко.

Маска за мазна кожа

Старателно да се смесят до получаването на еднородна тестообразна маса накисната във вода меката част на 1 филийка бял хляб от брашно висш клас, белтъкът на 1 яйце и 1 супена лъжица мед. Нанесете мас – ката на лицето на тънък слой и оставете 10 – 15 минути. След това отмийте с топла вода.

Маска за суха кожа

Меката част на 2 – 3 филийки ръжен хляб да се размеси с 1 яйчен жълтък, постепенно се добавя изворна (или от разтопен лед) вода и се размесва до каша с консистенция на сметана. Маската се нанася на подгрятата кожа на лицето за 15 минути. Да се отмие с хладка вода към която е добавена отвара от лайка, живовляк или магданоз. Препоръчва се тази процедура да се прави 1 – 2 пъти седмично.

Маска за комбинирана кожа

Меката част на 1 филийка черен хляб залейте с 30 милилитра горещо мляко, след това добавете една супена лъжица мед и една супена лъжица зехтин. На сухите места по кожата първо нанесете хранителен крем и отгоре отгоре намажете маската. След 15 – 20 минути отмийте с топла вода. 

Меката част на 1 филийка пшеничен хляб от грубо смелено брашно с трици, размекнете с вода и разтрийте на каша. 2 супени лъжици мед загрейте на водна баня, добавете сока на ½ лимон и бързо смесете с хлебната каша. Получената смес докато е още топла нанесете по кожата на лицето и оставете за 30 минути. Отмийте с топла, преди това кипяла вода.

Маска за пореста кожа

1 филийка сух ръжен хляб разтрошете с ръце на трохи, залейте с 50 мл. кисело мляко, добре размесете и нанесете тази каша на лицето. След 20 минути отмийте с прохладна, но преди това кипяла вода.

Маска против пъпки

Кората на една кисела ябълка (най-добре „Антоновка”) нарежете на малки парченца, залейте с 0,5 л. вряща вода, покрийте и оставете за няколко часа. Размесете с тази отвара меката част на 2 филийки ръжен хляб до получаване на консистенция като сметана и нанесете кашата на подгрято лице за 15 – 20 минути. Отмийте маската с отвара от лайка или невен.

Еднодневна очистителна хлебно – плодово – зеленчукова диета

Всички отдавна знаят, че отразява общото състояние на организма. Затова, за да изглежда кожата свежа и здрава се препоръчва 2 – 3 пъти в месец да се прави общо изчистване на организма.

На гладно, веднага след събуждането – чашка зелен чай.

8.00 ч. – чаша хлебен чай (виж рецептата по-долу), 1 ябълка.

9.00 ч. – ½ чаша хлебен чай, смесен с такова количество гроздов сок, 100 гр. грозде (или 50 гр. стафиди).

10.00 ч. – 2 чашки зелен чай.

11.00 ч. – ½ чаша хлебен чай, смесен с ½ чаша сок от моркови, 1 ябълка.

12.00 ч. – 1 чаша гроздов сок, 100 гр. грозде (или 50 гр. стофиди).

15.00 ч. – 2 чашки зелен чай.

16.00 ч. – ½ чаша хлебен чай, смесен с ½ чаша сок от моркови.

17.00 ч. – 1 чаша минерална вода.

18.00 ч. – 1 портокал или две сладки чушки (сиврия, капия, …).

19.00 ч. – ½ чаша хлебен чай, смесен с ½ чаша ябълков сок.

Преди лягане – чашка зелен чай.

Приготвяне на хлебен чай: 200 гр. черен хляб, нарязан на кубчета, залейте с 1 л. кипяща вода, оставете да престои 8 – 10 часа и след това прецедете.

Рецепти за укрепване и заздравяване на коси от всеки тип

  • Тази маска влияе благотворно както на растежа на косите, така и на състоянието им.

Залейте 100 – 200 гр. черен хляб, кора или ръжен сухар с ½ чаша вряща вода, покрийте и оставете да набухва 1 час. Когато водата изстине разбийте хляба докато се получи рядка каша. Втрийте от хляб в косата и кожата на главата. Сложете си полиетиленова шапка и останете така около 30 минути. След това измийте главата с топла вода.

  • Залейте 150 гр. черен ръжен хляб с ½ чаша вряща вода и захлупете. След известно време разбийте накиснатия хляб докато се получи каша. Стрийте две супени лъжици нарязан зелен лук и го смесете с 2/3 от хлебната каша. Втрийте в косите получената смес, сложете полиетиленова шапка и отгоре завийте с хавлиена кърпа. След 1 час отмийте маската от косите и допълнително промийте с останалата хлебна каша.

  • При косопад запарете 300 гр. мека част от ръжен хляб с вряща вода, разтрийте го на каша и примерно една трета нанесете в косите. В останалата хлебна каша добавете 1 – 2 яйчни жълтъка и нанесете кашата по косите, сложете си полиетиленова шпка и намотайте отгоре с хавлиена кърпа. След 30 минути отмийте хляба и из – плакнете косите с тревна отвара (коприва, лайка, подбел).

  • За да се избавите от пърхот използвайте следващата рецепта: вземете по 1 супена лъжица сухи треви живовляк, лайка, градински чай, коприва и риган, залейте ги с 1 литър кипяща вода. Получената смес се запарва 1 час, прецежда се и се добавя меката част на ръжен хляб докато се получи каша. Топлата още смес втрийте в кожата на главата. Главата завържете с кърпа или сложете полиетиленова шапка. След 2 часа промийте косите с топла вода без шампоан. Тази процедура е полезно да се прави 1 път в месеца.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg