Ръчен автентичен авторски хляб!

Хляб за стройна фигура

За трупането на излишни килограми най-често обвиняват въглеводородите – хляб, макаронени изделия, захар и сладкиши. Това е достатъчно разпространено заблуждение – хората се отказват от хляба и разни въглеводороди, спазват разни диети, но при това даже и да свалят някой килограм, то е малко и за малко. Нека да пробваме да разберем, защо се получава така, кой е виновен и какво да се прави . . . И да реабилитираме хляба.

Първо, за появяването на излишните килограми, по никакъв начин не са виновни въглеводородите, а мазнините и разбира се несъответствието между приеманите калории и изразходването им.

Изследванията през последните десетилетия на ХХ век показали, че диети с минимално съдържание на мазнини в храната способстват за намаляване масата на тялото, даже ако общата калорийност на порциона не се намалява.

И така, ако вие действително сте решили да отслабнете, при това веднъж за винаги, първото, което е необходимо да направите, то не е да се отказвате от полезният хляб, а да намалите количеството на мазнините в своята храна. Между другото, знаете ли, че най-много мазнини приемаме в скрит вид – в колбасите, кренвиршите, в сладкарските изделия „невидимите” мазнини са от 30 до 50%.

Второ, проблеми във вид на излишни сантиметри се появяват не заради това, че ядем хляб (препоръчаната норма за ден е хляб за здрав човек 300 – 350 гр., а ако работата е свързана със седене и сте с нормално тегло, следва да се ограничите до 250 гр., отслабващите не бива да превишават 200 гр., а пълните - 100 гр.), а заради това с какво ядем този хляб (краве масло, колбаси, шунки, пастети и тем подобни и вие се досещате вече, че те съществено увеличават калорийността на всяка хапка изяден хляб), как и кога ядем (пред телевизора, увлечени в четене, закусвайки в движение, за компания, когато сме на гости, пробвайки блюдата в процеса на готвене, дояждайки след детето или други членове на семейството и т.н. – в резултат преставаме да контролираме количеството приемана храна) и какъв (прясно парче хляб от фино бяло брашно е по-калорично, а в същото време се усвоява много по-лесно и бързо, отколкото по-сухият хляб от брашна по-грубо смелени, с трици и цели зърна).

Трето, важен е и психологическия фактор – човек привикнал всичко да яде с хляб, отказал се от него, неможе просто рязко да се преустрои; без хляб той няма да чувства ситост и по-скоро ще се „добира” до други, често по-калорични продукти. Както казват диетолозите, качественото разстройство на храненето води към количествени нарушения.

Четвърто, изцяло отказвайки се от хляба и други съдържащи въглеводород продукти в полза на животински белтъчини, както препоръчват модни диети (Кремльовская, Аткинса и някои други), вие „дестабизирате” своя организъм, нарушавате обмяната на веществата. В резултат неизбежно започват разнообразни заболявания, прескачания в работата на организма и това води към болести. Например, излишното употребяване на месо при дефицит на въглеводороди довежда до повишено образуване на азотни вещества и като следствие се натоварват бъбреците и черният дроб, нарушава се обмяната на солите в организма. Овен това, излишъкът на белтъчини в храната повишава риска от развитие на злокачествени новообразувания.

Въглеводородите са жизнено необходими в качеството си на източник на енергия за тъканите на организма и особено на мозъка. Значи, лишавайки себе си от хляб вие с това същото лишавате своя мозък от така необходимата му енергия.

Ако си спомним, че след прекратяването на нискокалоричната диета теглото не трябва да се повишава (в това време организмът се опитва да се защити от повторен хранителен „стрес” и натрупва запаси за в бъдеще) излиза , че диетата е нужна цял живот, тогава полезно за здравето не е отказването от въглеводороди.

Диетолози от целия свят, както и преди смятат, че баланса на основните хранителни вещества в порциона на всеки човек трябва да изглежда по следния начин: белтъчини около 17%, мазнини 13% и въглеводороди 70%.

Това означава, че за да достигне и подържа оптималното си тегло човек следва да яде всичко, но по малко в правилно съотношение. И въобще не е необходимо, не си струва да се отказва употребата на хляб.

Още повече, израелският диетолог, завеждащата диетологическото отделение на Тел-Авивският медицински център, Олга Роз настоятелно препоръчва да се яде хляб за да се отслабва и . . . да се изпитва наслада от живота.

Резултати от клинически изследвания по отношение зависимостта на нивото на изработка на „хормона на радостта”, серотонин от характера на храната, в които Олга Роз е вземала участие, показали, че „. . . когато участващите в опита употребяват високопротеиново ядене, нивото на серотонина стремително падало, а когато ядели хляб, нивото на серотонина се повишавало, а заедно с него се променяло психологическото и физическото състояние на наблюдаваните”. Разглеждайки тези резултати израелската диетоложка смята, че хлябът от който отслабващите се отказват, „ . . . на практика е най-засищащата, най-успокояващата и внушаваща чувство на защитеност храна”. Хората които спазват високобелтъчна диета, стават нервни, раздразнителни и угнетени, и постоянно им се иска сладко.

Олга Роз е разработила и внедрила специална хлебна диета, която може да се справи с проблеми, заставящи организма да натрупва мазнини вместо да ги „изгаря” и поправя биологическия дисбаланс, затрудняващ понижението на теглото.

Хлебната диета се състои от два етапа.

Първи етап (2 седмици)

 • 8 – 12 филийки диетичен (нискокалоричен) хляб в ден за жени и 12 – 16 за мъже (всеки две филийки

диетичен хляб могат да бъдат заменени с една филийка обикновен).

 • На хляба може да се на маже практически всичко (изключвайки пълноценно краве масло, шоколад, кондензирано мляко или крем) – важното е да се намазва много тънко, практически прозрачно.

 • Може да се постави парченце (много тънко) риба (солена или консервирана), месо, кашкавал или сирене и най-главното, нищо сладко!

 • Може да се ядат всякакви зеленчуци (с изключение на съдържащите нишесте картофи и грис) във всеки

вид и всяко количество.

 • Може да се изяждат 3 яйца на седмица, независимо в какъв вид. Непременно приемайте половин

(200 гр.) кофичка кисело мляко на ден и една порция плодове (1 ябълка, круша, 3 сливи или друг вид плод), 3 пъти в седмицата – порция месо или риба със зеленчуци (в този ден количеството на хляба следва да се намали на 3 – 4 филийки).

 • Храната да се приема на малки порции, задължително на всеки 2 – 3 часа. Даже при нежелание за ядене,

не трябва да се пропуска приемането на храната в определеното време.

Втори етап (неограничен по време)

 • На този етап диетичният хляб може да се замени с други продукти.

 • Всеки 2 филийки хляб могат да бъдат заменени с 1 чаша варени бобови или макарони, 2/3 от чашата варени във вид на грис (овесени ядки, ядки от елда, пшенични или ориз).

 • Всеки 2 филийки диетичен хляб могат да се заменят с 1 варен картоф, 1 кочан варена или печена царе -

вица, понякога 3 – 4 лъжици хранителни влакна, 1 – 2 лъжици мюсли, 2 диетични сухара.

 • Зеленчуци, както и ри първия етап, без ограничения, така също непременно да се изяжда ½ кофичка

кисело мляко на ден.

 • Може да се ядат супи, риба, без мазнини пилешко месо, яйца или месо, а също така зехтин или репично

олио 3 пъти седмично.

 • Количеството на плодовете може да се увеличи до 3 порции на ден.

 • Също така задължително приемайте храната на малки порции на всеки 2 – 3 часа.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg